Αρκαδίου 25, 12134 Περιστέρι, τηλ-fax: 210 5712330
e-mail :mail@2dim-perist.att.sch.gr

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η λαογραφική μας έκθεση

Στο θέατρο του Σχολείου μας λειτουργεί λαογραφική έκθεση που στήθηκε από τους μαθητές της Β΄ τάξης Δημοτικού στα πλαίσια ενός διαθεματικού προγράμματος με τίτλο ‘’ Λαϊκός Πολιτισμός και Σχολείο’’. Οι μαθητές συγκέντρωσαν το υλικό και τα αντικείμενα παλιάς εποχής, επιμελήθηκαν τις λεζάντες και ανέλαβαν την ξενάγηση στο χώρο. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες πτυχές και αντικείμενα της έκθεσης μας.
Είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να δείξει ότι το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του και μετατρέπεται και σε μουσείο για τις ανάγκες των μαθητών.
Αργαλειός
Πρόκειται για αργαλειό που ανήκει στην οικογένεια Κεφαλά, η οποία και μας τον παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσής μας. Προέρχεται από την περιοχή της Κρήτης και σε αυτόν, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται από τις εικόνες, οι γυναίκες έφτιαχναν τα χαλιά και τις κουβέρτες τους.Δίπλα ακριβώς βλέπετε ανέμη, ευγενική προσφορά της οικογένειας Καπετανίδη.
Χειροποίητο Σαλονάκι
Αποτελεί κι αυτό ευγενική προσφορά της οικογένειας Κεφαλά και προέρχεται από την περιοχή της Σκύρου. Πρόκειται για χειροποίητο σκαλιστό σαλονάκι, που αποτελείται από ένα τραπεζάκι, η επιφάνειά του οποίου είναι όλη σκαλιστή και 4 καρέκλες. Πάνω στο τραπεζάκι μπορείτε να δείτε βιβλία παλαιότερης εποχής, καθώς και λυχνάρι, με τη βοήθεια του οποίου οι μαθητές διάβαζαν.
Σετ τσαγιέρας και μπακιρένιο μπρίκι
Πρόκειται για σετ τσαγιέρας από την περιοχή της Θήβας. Μπροστά ακριβώς βρίσκεται ένα μπακιρένιο μπρίκι από τη Σαντορίνη, όπου απολάμβαναν τον καφέ τους στη χόβολη, καθώς κι ένα μικρό κανατάκι. Τα αντικείμενα αποτελούν ευγενική προσφορά της οικογένειας Δελή και Δημητρίου. 
Ραδιόφωνο παλαιάς εποχής
Πρόκειται για ραδιόφωνο της δεκαετίας του ’50 με το οποίο διασκέδαζαν στις διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές ή άκουγαν ειδήσεις. Ευγενική προσφορά της οικογένειας Κοζάκου.
Αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Στο τραπεζάκι βλέπετε αντικείμενα καθημερινής χρήσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Σίδεροπου λειτουργούσε με κάρβουνο, γουδοχέρια μπαχαρικών, δίσκο σερβιρίσματος, κατσαρολάκια,κανατάκια και γάστρα, μύλο καφέ και πήλινη στάμνα. Δεξιά υπάρχει και μια σβούρα, έιδος λαϊκού παιδικού παιχνιδιού της εποχής. Οι μαθητές με περισσή αγάπη και φροντίδα τα συγκέντρωσαν, τα τοποθέτησαν και σας τα παρουσιάζουν.Ευχαριστούμε τις οικογένειες Δεληζήση, Δημητρίου, Κασιαλμά, Κεφαλά, Σταμούλου.
                                                       Αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Στην εικόνα βλέπουμε διάφορα μικρο -αντικείμενα και συσκευές οικιακές: ένα τηλέφωνο της δεκαετίας του '70 της οικογένειας Χριστοφόρου, μία συσκευή κοπής κιμά από την Καμάρη Μεγαλουπόλεως της οικογένειας Παναγή, σίδερο της οικογένειας Σιταρά, βεντούζες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση κρυολογήματος, ένα σετ ασημένιο τσαγιού, μεγάλο ξύλινο γουδοχέρι,και σταμνάκι, προσφορά όλα της οικογένειας Χρυσανθόπουλου, καθώς και μια παλιά δραχμή, προσφορά της οικογένειας Πριτσέπι.
Ευχαριστούμε θερμά, γονείς και μαθητές, για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία.









Δεν υπάρχουν σχόλια: