Αρκαδίου 25, 12134 Περιστέρι, τηλ-fax: 210 5712330
e-mail :mail@2dim-perist.att.sch.gr

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Οι μαθητές της Δ’ τάξης στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Στις 27 Μαΐου οι μαθητές της Δ’ τάξης ολοκλήρωσαν την ιστορική τους αναδρομή στο «ΧΡΥΣΟ ΑΙΩΝΑ» επισκεπτόμενοι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Λίγες βδομάδες πριν είχε προηγηθεί η επίσκεψη στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Στο επιβλητικό Νέο Μουσείο (κατασκευασμένο από τσιμέντο, χάλυβα και γυαλί) οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Στην Α’ αίθουσα είδαμε τα αγγεία που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες των Κλασικών Χρόνων για το γάμο. Στη συνέχεια είδαμε τον Τρικέφαλο Δαίμονα που κρατούσε τα 3 στοιχεία της φύσης: αέρα, γη και ύδωρ.

Προχωρήσαμε στην αίθουσα των αρχαϊκών έργων, όπου εντύπωση προκάλεσε στα παιδιά «ο Μοσχοφόρος». Παριστάνεται ένας νέος να κουβαλά στον ώμο του ένα μοσχαράκι, προσφορά στη θεά Αθηνά. Επίσης εντύπωση προκαλεί η μεγαλόσωμη «Κόρη του Αντήνορος», άγαλμα με εντυπωσιακό ύφος και ένδυμα που μοιάζει αραχνοΰφαντο. Σ’ αυτή την αίθουσα είδαμε να ζωντανεύει ο κόσμος της Αρχαϊκής Ακρόπολης μέσα από πλήθος αγαλμάτων (κομψές Αθηναίες, γυμνοί έφηβοι, ιππείς κ.ά.).

Στο επόμενο επίπεδο είδαμε τις Καρυάτιδες (ανθρωπόμορφες κολόνες) εντυπωσιακές και αγέρωχες. Αφού ακούσαμε την ιστορία της κλοπής των αρχαίων μας μνημείων από τον Έλγιν και την κατάρα που τον ακολούθησε, ευχηθήκαμε τα κλεμμένα αρχαία μας να επανέλθουν στο φυσικό τους χώρο. Τώρα πια διαθέτουμε τον κατάλληλο χώρο, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι πράγματι επιβλητικό,σύγχρονο και πρωτοποριακό.

Επειδή στο εσωτερικό του Μουσείου δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση, οι φωτογραφίες μας περιορίζονται μόνο στον εξωτερικό χώρο που είναι επίσης εντυπωσιακός, καθώς κάτω από το γυάλινο δάπεδο οι ανασκαφές συνεχίζονται με πλούσια ευρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: