Αρκαδίου 25, 12134 Περιστέρι, τηλ-fax: 210 5712330
e-mail :mail@2dim-perist.att.sch.gr

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

H Σχολή Γονέων ξεκινά τη λειτουργία της





Αγαπητοί γονείς,
σας ενημερώνουμε ότι  η Σχολή  Γονέων ξεκινά τη λειτουργία της τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011. Η συναντήσεις θα διαρκούν από τις 6:00μ.μ.-9:00μ.μ. και θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου μας.
                                                                                                          Από τη Διεύθυνση του Σχολείου







Oι μαθητές της Β΄ Τάξης στο Δημαρχείο της πόλης μας

Την Τετάρτη  21 Φεβρουαρίου 2011 οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, στα πλαίσια του προγράμματος ‘’Γνωρίζω τη γειτονιά μου, μαθαίνω την ιστορία της πόλης μου’’. Τους μαθητές υποδέχθηκε στο Δημαρχείο η αντιδήμαρχος Περιστερίου κα Τζιώτα, η οποία και ανέλαβε προσωπικά να ξεναγήσει τους μικρούς μας φίλους σε ολόκληρο το κτίριο ,εξηγώντας τη χρήση και τη λειτουργία κάθε αίθουσας. Μετά την ξενάγηση, οι μαθητές συνέχισαν τον περίπατο στη γειτονιά με τη συνοδεία της δασκάλας τους και μερικών κηδεμόνων, οι οποίοι εθελοντικά συνόδευσαν τα παιδιά. Οι μαθητές επέστρεψαν στο Σχολείο με αρκετό φωτογραφικό υλικό, το οποίο σκοπεύουν να αξιοποιήσουν ανάλογα.    


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Oι Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις σε Έκθεση Ζωγραφικής.


Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011 οι  Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις του Σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην  Έκθεση Ζωγραφικής έργων του εκπαιδευτικού- ζωγράφου Γιώργου Βαριαδάκη.
Η έκθεση ξεκίνησε να λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του Νέου Δημαρχείου από το Σάββατο 12  Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τέλος του μήνα.
Οι μαθητές έζησαν την εμπειρία μιας τέτοιας σπουδαίας πολιτιστικής δραστηριότητας. Γνώρισαν τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, αφού τους είναι και  ως πρόσωπο γνωστός (εκπαιδευτικός με οργανική θέση στο Σχολείο μας). Ο ζωγράφος για αρκετή ώρα συζήτησε με τα παιδιά σχετικά με την τεχνοτροπία των έργων, για το πώς εμπνεύστηκε τα θέματά του, για τα χρώματα που χρησιμοποιεί κ.ά.

Τα παιδιάστο τέλος κεράστηκαν αναψυκτικά και ευχαριστημένα, έχοντας νοιώσει το πόσο  καταπληκτική είναι η τέχνη της ζωγραφικής, ευχαρίστησαν τον κ. Βαριαδάκη και αναχώρησαν για το  Σχολείο

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο Σχολείο μας

Στις 16 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη ΑΠΧ του Σχολείου μας προγραμματισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης- άσκησης των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης για πρώτες βοήθειες από εκπαιδευτές του ΕΕΣ.
Η Βιωματική προσέγγιση στο τόσο σπουδαίο και χρηστικό αυτό θέμα προκάλεσε το ενδιαφέρον των παιδιών που απόλαυσαν δημιουργικά και διδάχθηκαν αντιδράσεις και ενέργειες όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν μια σχετική κρίσιμη στιγμή.
Οι μαθητές άντλησαν πληροφορίες και γενικότερα για το έργο του ΕΕΣ.
Ευχαριστουμε πολύ την ανθρωπιστική οργάνωση του ΕΕΣ που για πολλές δεκαετίες δίνει το παρόν σε καταστάσεις κρίσης, σώζοντας ανθρώπινες ζωές και που μας επισκέφθηκε για να μας ενημερώσει και να μας ασκήσει.

H Γ΄ τάξη στο Μουσείο Μουσικών Οργάνων στη Πλάκα.



Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Γ΄ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΜουσείοΛαϊκών Οργάνων στην Πλάκα.
Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό οίκημα, όπου εκτίθενται μουσικά όργανα όλων των κατηγοριών (κρουστά, πνευστά, έγχορδα) από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από την ατομική συλλογή του Φοίβου Ανωγειανάκη. Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν όχι μόνο να βλέπουν τα εκθέματα αλλά και να ακούν τους ήχους που παράγουν αυτά.
Η Μουσικοπαιδαγωγός κ .Οικονομάκου μετά την ξενάγηση έδωσε στους μαθητές φύλλα εργασίας που συμπλήρωσαν αφού εξερεύνησαν τις προθήκες του Μουσείου, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Διογένους 1-3, πλατεία Αέρηδων, Πλάκα (τηλ.2103250198), ηλ.διεύθυνση: www.instruments-museum.gr και θα σας συνιστούσαμε μια έστω διαδικτυακή επίσκεψη.

Η Δ΄ Τάξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο


Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Δ΄ τάξης με τις δασκάλες τους, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου από την ξεναγό, κ.Ειρήνη Ορφανοπούλου.
Ειδική αναφορά έγινες στους Κούρους και στις Κόρες. Είδαν επίσης ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία, το επιβλητικό χάλκινο άγαλμα του Δία, τον μικρό Ιππέα κ.ά.
Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού το θέμα που είχαν μπροστά τους αφορά την ύλη από το μάθημα της Ιστορίας που διδάσκονται φέτος. Έκαναν ερωτήσεις και ενθουσιασμένοι αναχώρησαν για το Σχολείο.





Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η λαογραφική μας έκθεση

Στο θέατρο του Σχολείου μας λειτουργεί λαογραφική έκθεση που στήθηκε από τους μαθητές της Β΄ τάξης Δημοτικού στα πλαίσια ενός διαθεματικού προγράμματος με τίτλο ‘’ Λαϊκός Πολιτισμός και Σχολείο’’. Οι μαθητές συγκέντρωσαν το υλικό και τα αντικείμενα παλιάς εποχής, επιμελήθηκαν τις λεζάντες και ανέλαβαν την ξενάγηση στο χώρο. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες πτυχές και αντικείμενα της έκθεσης μας.
Είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να δείξει ότι το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του και μετατρέπεται και σε μουσείο για τις ανάγκες των μαθητών.
Αργαλειός
Πρόκειται για αργαλειό που ανήκει στην οικογένεια Κεφαλά, η οποία και μας τον παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσής μας. Προέρχεται από την περιοχή της Κρήτης και σε αυτόν, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται από τις εικόνες, οι γυναίκες έφτιαχναν τα χαλιά και τις κουβέρτες τους.Δίπλα ακριβώς βλέπετε ανέμη, ευγενική προσφορά της οικογένειας Καπετανίδη.
Χειροποίητο Σαλονάκι
Αποτελεί κι αυτό ευγενική προσφορά της οικογένειας Κεφαλά και προέρχεται από την περιοχή της Σκύρου. Πρόκειται για χειροποίητο σκαλιστό σαλονάκι, που αποτελείται από ένα τραπεζάκι, η επιφάνειά του οποίου είναι όλη σκαλιστή και 4 καρέκλες. Πάνω στο τραπεζάκι μπορείτε να δείτε βιβλία παλαιότερης εποχής, καθώς και λυχνάρι, με τη βοήθεια του οποίου οι μαθητές διάβαζαν.
Σετ τσαγιέρας και μπακιρένιο μπρίκι
Πρόκειται για σετ τσαγιέρας από την περιοχή της Θήβας. Μπροστά ακριβώς βρίσκεται ένα μπακιρένιο μπρίκι από τη Σαντορίνη, όπου απολάμβαναν τον καφέ τους στη χόβολη, καθώς κι ένα μικρό κανατάκι. Τα αντικείμενα αποτελούν ευγενική προσφορά της οικογένειας Δελή και Δημητρίου. 
Ραδιόφωνο παλαιάς εποχής
Πρόκειται για ραδιόφωνο της δεκαετίας του ’50 με το οποίο διασκέδαζαν στις διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές ή άκουγαν ειδήσεις. Ευγενική προσφορά της οικογένειας Κοζάκου.
Αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Στο τραπεζάκι βλέπετε αντικείμενα καθημερινής χρήσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Σίδεροπου λειτουργούσε με κάρβουνο, γουδοχέρια μπαχαρικών, δίσκο σερβιρίσματος, κατσαρολάκια,κανατάκια και γάστρα, μύλο καφέ και πήλινη στάμνα. Δεξιά υπάρχει και μια σβούρα, έιδος λαϊκού παιδικού παιχνιδιού της εποχής. Οι μαθητές με περισσή αγάπη και φροντίδα τα συγκέντρωσαν, τα τοποθέτησαν και σας τα παρουσιάζουν.Ευχαριστούμε τις οικογένειες Δεληζήση, Δημητρίου, Κασιαλμά, Κεφαλά, Σταμούλου.
                                                       Αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Στην εικόνα βλέπουμε διάφορα μικρο -αντικείμενα και συσκευές οικιακές: ένα τηλέφωνο της δεκαετίας του '70 της οικογένειας Χριστοφόρου, μία συσκευή κοπής κιμά από την Καμάρη Μεγαλουπόλεως της οικογένειας Παναγή, σίδερο της οικογένειας Σιταρά, βεντούζες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση κρυολογήματος, ένα σετ ασημένιο τσαγιού, μεγάλο ξύλινο γουδοχέρι,και σταμνάκι, προσφορά όλα της οικογένειας Χρυσανθόπουλου, καθώς και μια παλιά δραχμή, προσφορά της οικογένειας Πριτσέπι.
Ευχαριστούμε θερμά, γονείς και μαθητές, για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία.









Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

O Μάνος Κοντολέων στο Σχολείο μας

Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε το Σχολείο μας ο γνωστός και αγαπημένος συγγραφέας μικρών και μεγάλων, Μάνος Κοντολέων. Ο συγγραφέας ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και της Νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης που συστεγάζεται στον αύλειο χώρο και μαζί με τα παιδιά όλων των τάξεων συζήτησε στο αμφιθέατρο του Σχολείου μας για τα βιβλία του και την παιδική λογοτεχνία γενικότερα.

Στο τέλος, οι μικροί μαθητές ενθουσιασμένοι του πρόσφεραν μια ανθοδέσμη, δείγμα ελάχιστης ευγνωμοσύνης για την παρουσία του και τη συμβολή στην αναγνωστική τους απόλαυση, καθώς και μικρές χειροτεχνίες εμπνευσμένες από τα βιβλία που διάβασαν.
Ήταν μια πραγματικά πολύ ευχάριστη εμπειρία που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όλους.



Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Λαογραφική Έκθεση στο Σχολείο μας

Αγαπητοί γονείς
Σας προσκαλούμε στη λαογραφική έκθεση που οργάνωσε η Β΄ τάξη Δημοτικού στο θέατρο του Σχολείου μας με θέμα: ‘’Αντικείμενα του χθες, να τα μάθεις, αν το θες’’ . Η έκθεση θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Γονείς και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα παραδοσιακό σπίτι καθώς και είδη καθημερινής χρήσεως παλιότερης εποχής.

H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τη Παρασκευή 11-2-2011 και οι ώρες επίσκεψης καθημερινά είναι: 8:00 με 8:30, 12:25 με 12:40 και 13:15 με 13:30

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η Α΄ τάξη στο «Χωριό της Άλφα Βήτα».


Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν το κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου με τίτλο «Το χωριό της Άλφα Βήτα».
Οι επιτραπέζιες κούκλες, τα πρωτότυπα τραγούδια, η μουσική, οι έξυπνοι και χιουμοριστικοί διάλογοι, απαρτίζουν μια διασκεδαστική παράσταση, η οποία στοχεύει πρωτίστως  να ψυχαγωγήσει τα παιδιά, αλλά και σε δεύτερο επίπεδο να τα εισάγει ομαλά στον κόσμο της γραφής και των γραμμάτων.
Η Αλεξία Αλεξίου αναρωτιέται τι μπορεί να συμβεί όταν ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να μάθει την αλφαβήτα. Το ρόλο να βοηθήσει, στην παράσταση, αναλαμβάνει το μολύβι προτείνοντας μια επίσκεψη στο αλφαβητοχώρι. Εκεί όμως επικρατεί αναταραχή. Τα γράμματα έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Σύμφωνα και φωνήεντα διεκδικούν την αρχηγία του χωριού. Όταν όμως πλησιάζει ο κίνδυνος, η ένωση και η συνεργασία δίνουν τη λύση.
Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την παράσταση, καθώς συμμετείχαν ενεργά παρεμβαίνοντας και βοηθώντας τη μικρή Μαργαρίτα στο ταξίδι της.

Σχολή Γονέων

      Aγαπητοί γονείς,
           
Ενη         Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι 
η Γε        η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, 
              Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ίδρυσε και θέτει σε λειτουργία 
              σε όλους τους νομούς της χώρας     Σχολές Γονέων.  
              Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 7 εκπαιδευτικά προγράμματα.  
              H λειτουργία του έργου υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης 
              Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ).
    Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, 
    ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και 
    δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες 
    κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. 
    Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον
    γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

     Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να :
·         Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
·         Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
·         Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
·         Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
·         Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να  βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου,  δημοτικού,  γυμνασίου και  λυκείου
·         Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
·         Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
·         Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
·         Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
·         Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
·         Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
·         Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες

Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:
1.  Η οικογένεια στην σύγχρονη εποχή, διάρκειας 50 ωρών
2.  Διαφυλικές σχέσεις, διάρκειας 25 ωρών
3.  Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία, διάρκειας 25 ωρών
4.  Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών
5.  Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διάρκειας 25 ωρών 
6.  Συμβουλευτική γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, διάρκειας 50 ωρών
  7. Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:

  • Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
  • Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
  • Υγεία και  ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.
  • Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
  • Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
  • Θέματα διατροφής
  • Σημασία της σωματικής άσκησης
  • Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
  • Σεξουαλική Αγωγή
  • Τρίτη ηλικία και οικογένεια
  • Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
  • Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Επαγγελματικός Προσανατολισμός
  • Κατανάλωση και Διαφήμιση
  • Οικογενειακός Προϋπολογισμός
  • Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
  • Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
  • Προώθηση της ισότητας των φύλων
  • Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
  • Συνεργασία γονέων-μεταναστών
  • Ψυχολογική Υποστήριξη
  • Αγωγή Υγείας
  • Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
  • Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια
  • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία στο χώρο του σχολείου   με την εγγραφή 18-20 ατόμων.

Για  πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στο γραφείο του Διευθυντή του Σχολείου έως την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011.